Παράβλεψη περιήγησης

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

 • 18/03/2023 0 Σχόλια
  Χριστουγεννιάτικη παράσταση από το τμήμα των Νηπίων "Το Πολικό Εξπρες"!

  Με κύριο μήνυμα τη λέξη «Πίστεψε» η ταινία «Το Πολικό Εξπρές» αποτελεί μία απ’ τις αγαπημένες ταινίες των φίλων των Χριστουγέννων εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, και όχι αδίκως, αφού συνδυάζει τη ζεστασιά των Χριστουγέννων με μηνύματα περί πραγματικής φιλίας και πίστης σε αυτό που κανείς δεν μπορεί να δει.

  Η ιστορία ξεκινά με τον πρωταγωνιστή, ένα αγόρι που αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, να μένει ξύπνιος την παραμονή των Χριστουγέννων, προσδοκώντας να ακούσει τον ήχο από τα καμπανάκια του ελκήθρου του. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα πράγματα στο δωμάτιό του αρχίζουν να τρέμουν, ενώ ηχεί ο δυνατός ήχος από σειρήνα τρένου. Το αγόρι κοιτά έξω απ’ το παράθυρο, και μόλις αντικρύσει ένα μεγάλο τρένο καταμεσής του δρόμου, αρπάζει τη ρόμπα του και βγαίνει στο χιόνι. Ο εισπράκτορας του τρένου τον ρωτά αν θα επιβιβαστεί και ενημερώνει πως το τρένο, με ονομασία «Πολικό Εξπρές», οδεύει προς τον Βόρειο Πόλο.

  Τελευταία στιγμή, το αγόρι αποφασίζει να ανέβει, βρίσκοντας μέσα πλήθος άλλων αγοριών και κοριτσιών, που θα τον συντροφεύσουν στην περιπέτεια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο «ξερόλας», ένα έξυπνο και φιλικό κορίτσι και ένα μοναχικό αγοράκι από φτωχή γειτονιά, ο Billy. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Βόρειο Πόλο, οι πρωταγωνιστές συναντούν πολλές δοκιμασίες, μεταξύ των οποίων ο εκτροχιασμός του τρένου εξαιτίας του πάγου και η απώλεια του εισιτηρίου του κοριτσιού. 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 18/03/2023 0 Σχόλια
  Χριστουγεννιάτικη Παράσταση από το Τμήμα των Προνηπίων "Ο Καρυοθραύστης και το Ταξίδι στο Όνειρο" με μουσική από το Ρώσο μουσικοσυνθέτη Τσαικόφσκι.

  Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασµένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο ∆ουµά.

  Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της ο Ντροσελµάγιερ σε µια µικρή Γερµανική πόλη. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα Ρώσικα Στσελκούντσικ, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραµονή των Χριστουγέννων.

  Αυτήν την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη, όταν η γιορτή τελείωσε και οι καλεσµένοι έφυγαν, η Κλάρα µπήκε στο ήσυχο σαλόνι για να κοιµίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτύπησε µεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιµήθηκε και µεταφέρθηκε σε έναν παραµυθένιο κόσµο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο µεγάλωσε µαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάµεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν και ρίχτηκαν στη µάχη µε µεγάλα ποντίκια που εισέβαλαν στο δωµάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κέρδισε τη µάχη και µεταµορφώθηκε σε έναν όµορφο πρίγκηπα.

  Η θεατρική παράσταση είναι μια διασκευή της ιστορίας προσαρμοσμένη στα μέτρα και τισ ικανότητες των παιδιών.

   

  Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα µαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών µε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όµως την ηµέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το µόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 09/03/2023 0 Σχόλια
  Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες…. Μύρισε το σχολείο μας …. Χριστούγεννα !

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν .... έτσι ξεκίνησαν και οι προετοιμάσιες!

  Τα μικρά μας ξωτικά, ανέβασαν τα μανήκια τους και στρώθηκαν στη δουλειά! Έφτιαξαν μπίσκοτα σε διάφορα σχέδια και μας έσπασαν τη μύτη! 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 08/03/2023 0 Σχόλια
  17 Νοεμβρίου - Πολυτεχνείο

  «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία»

  Αυτό φώναζαν και τα δικά μας παιδιά, μπήκαν και αυτά το ρόλο των φοιτητών και έζησαν από μέσα τα γεγονότα και την ένεταση του Πολυτεχνείου.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 08/03/2023 0 Σχόλια
  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» : ένα στολίδι της περιοχής μας…

  Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων φιλιδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του.
  Η μοναδικότητά του έγγειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της.
  Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

  Το Μουσείο φιλοξενείται σ' ένα ωραίο Σχολείο, εκεί που μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα. Κτίστηκε από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου, συγχωριανού μας.

  Το Μουσείο μας είναι, όπως είπα, μοναδικό, γιατί τα έργα:

  • Μιλούν για το ψωμί, την απαρχή του πολιτισμού κατά το Διαγόρα, που τόσο πολύ ταυτίστηκε με τον Ηπειρώτη και τη ζωή του.
  • Μιλούν για τον ξενιτεμένο και τον Ευεργέτη.
  • Μιλούν για τον πνευματικό άνθρωπο και τα γράμματα, για την πνευματική άνθηση που δημιουργήθηκε τη δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας μέσα από λαμπρά σχολεία, με σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους ως δασκάλους, που κράτησαν ζωντανή την εθνική συνείδηση.
  • Μιλούν για τον χτίστη, που η μαστοριά του τον έκανε διάσημο και περιζήτητο στα πέρατα του κόσμου. Κι εγώ σεμνύνομαι να λέω πως είμαι ένας εργάτης απ' το συνάφι τους!
  • Μιλούν για τον κτηνοτρόφο και τον γεωργό, τον ξωμάχο του χωριού, που εκτός της κύριας δουλειάς του έκανε και άλλες χίλιες δυό.
  Ανάμεσα σ' αυτά τα έργα υπάρχουν και πολλά που είναι καμωμένα από τ' αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, περίτεχνα συνδυασμένα και στολισμένα με άλλα υλικά ανακυκλώσιμα. Αντικείμενα δεύτερης χρήσης, πεταμένα, ξεχασμένα στις μάντρες, αλλά με τη δική τους ιστορία. Όλ' αυτά μαζί έδωσαν τραγικές μορφές, για να θυμίζουν το τραγικό γεγονός και να στέλνουν το μήνυμά του. Ήταν βλέπετε από ευεργέτες Ηπειρώτες καμωμένο και αυτό το υπέροχο πνευματικό ίδρυμα και η πολιτεία το εγκατέλειψε, όπως και τόσα άλλα έργα ευεργετών.

  Ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  8 Νοεμβρίου - Γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας Επίσκεψη στο Αεροδρόμιο της Πόλης μας «Βασιλεύς Πύρρος»

  Το αεροδρόμιο της πόλης μας, σήμερα, επισκέφθηκαν τα μέγαλα νήπια του σχολείου μας! Με γέματες μπαταρίες ξεναγηθήκαμε στο χώρο του αεροδρομίου. Εκδόσαμε τα εισητήρια μας,  ζυγήσαμε τις αποσκευές μας, περάσαμε τον έλεγχο των χειραποσκευών και έτοιμη περάσαμε στην αίθουσα αναμονής για το αεροπλάνο. Η εμπείρια για τους μικρούς μας μαθητές ήταν πρωτόγνωρη μιας και οι περισσότεροι δεν είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων

  Εν οψη της συμμετοχής μας στο περιβάλλοντικο προγράμμα «Μαθαίνω για τα δάση» επισκευτηκαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές και την πρόληψη τους. Ευχαριστούμε πολύ την κα Μπόζιου Λαμπρινή, πυροσβέστη και υπεύθυνη του γραφείου επιχειρήσεων και εκπαίδευσης ΔΙ.ΠΥ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για την θερμή υποδοχή και εξαιρετική παρουσίαση που μας πρόσφερε! Αλλά και τον κο Θεόφιλο Δαρδώνη για την ξενάγηση στα πυροσβεστικά οχήματα!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  Επίσκεψη στο Ταχυδρομείο της Πόλης μας! 📨💌📪

  H Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου (World Post Day), γιορτάζεται από τα ταχυδρομεία όλου του κόσμου, κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, το 1874.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  Happy Halloween

  "Αράχνες, σκελετοί, φαντάσματα, μάγισσες, κολοκύθες...." όλα είχαν την τιμητική τους στο πάρτυ μας 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας! Ζήτω το ΟΧΙ.

  Οι μαθητές μας τίμησαν όλους εκείνους που πολέμησαν ηρωικά, το 1940, αλλά και όσους βοήθησαν, άνδρες και γυναίκες μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και πολεμοφόδια στη πρώτη γραμμή του πολέμου.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/03/2023 0 Σχόλια
  Κουκλοθέατρο: «Στα χρόνια του πολέμου…» Το έπος του ‘40

  Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης του αγώνα για την Ελευθερία που έδωσαν οι Έλληνες, ημέρα υπερηφάνειας για το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» στο φασισμό και στο ναζισμό. Στην ιδιαίτερη σχολική χρονιά που διανύουμε εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, τιμήσαμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1940 μέσα στις τάξεις, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης.

  Το χρονικό του έπους του ’40, το οποίο «ξεδιπλώθηκε» μέσα από πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και μέσα από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, οδήγησε στην εικαστική έκφραση των παιδιών, εμπνευσμένη τόσο από τα γεγονότα της εποχής, όσο και από την ελληνική σημαία που έχει την τιμητική της.  Οι δύο αντίθετες καταστάσεις, του «πολέμου» και της «ειρήνης» στις οποίες σταθήκαμε, έδωσαν λαβή για συζητήσεις και για τη δημιουργία έργων που «κουβαλούν» ανάλογα μηνύματα. 

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  Ο λαχανόκηπος είναι έτοιμος!

  Ο λαχανόκηπος του σχολείου μας είναι έτοιμος!
  Τα χειμωνιάτικα «ζαρζαβατικά» πρέπει να φυτεύονται το φθινόπωρο. Όλοι μαζί λοιπόν φυτέψαμε μαρούλια, λάχανα, παντζάρια, μπρόκολα και λοιπά στον λαχανόκηπο του σχολείου μας. Ντύσαμε με «καινούργια»ρούχα το σκιάχτρο μας, τον κο Πίπη, που ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του.
  Θα τα παρατηρούμε κάθε βδομάδα, θα τα ποτίζουμε όταν δε βρέχει, ώστε σε δύο τρεις μήνες να έχουμε μια καλή «σοδειά».

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

  Σήμερα 24/10 επισκέφθηκε το σχολείο μας, η κα Σπυριδούλα από το Κπε Κονιτσας για την υλοποίηση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Από το Σπόρο στο ψωμί…».

  Μάθαμε την ιστορία του Σταρένιου και ζυμώσαμε με τον παραδοσιακό τρόπο το δικό μας ψωμί..

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  20η Οκτωβρίου - ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  20η Οκτωβρίου - Ημέρα Αστυνομίας


  Στα πλαίσια του θέματος «Τα Επαγγέλματα» σήμερα επισκέφθηκαν το σχολείο μας Αστυνομικοί από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννινων.


  Ευχαριστούμε πολύ που με χαμόγελο και πολυ προθυμία παρουσίασαν στα παιδιά το επάγγελμα τους και τους έδωσαν την ευκαιρία να γίνουν και εκείνα για λίγο αστυνομικοί ανεβαίνοντας στις μηχανές τους..

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

  ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  Σήμερα  18/10 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα από τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα του ΚΠΕ Πραμάντων με τίτλο: «Το Σχολείο του Δάσους και η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου»
  Παρέα με την κα Κατερίνα και την κα Γκέλη, υπεύθυνες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής εξερευνήσαμε το Πευκοδάσος στα Λάζαινα, μεταφέροντας έτσι την τάξη μας στο δάσος!
  Με σύμμαχο μας τον καιρό συμμετείχαμε σε ποικίλες δραστηριότητες, αποκομίζοντας έτσι τις πιο όμορφες εμπειρίες και εικόνες!

  Λίγα λόγια για το πρόγραμμα...

  Μια από τις βασικότερες και κλασικότερες θεματικές των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται τόσο στα Κ.Π.Ε. όσο και στα πλαίσια προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων είναι το δάσος. Ο τίτλος του εν λόγω προγράμματος είναι εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα του Φόρεστ Κάρτερ «Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου» που κυκλοφόρησε το 1977 και είχε παγκόσμια απήχηση, καθώς μέσα από τις σελίδες του οι αναγνώστες ανακαλύπτουν μια εναλλακτική οπτική σ’ έναν μηχανιστικό και υλιστικό κόσμο. Ο μικρός ήρωας του έργου μακριά από την πόλη και τους ρυθμούς της μαθαίνει να ζει μέσα στη φύση υπακούοντας τους νόμους της. Γνωρίζει το σώμα του και μαθαίνει να προσαρμόζεται στις συνθήκες του δάσους. Σύντομα αυτό αποβαίνει όχι ένας ανερμήνευτος τόπος αλλά ένα σχολείο.

  Εξήντα χρόνια πριν είχε κυκλοφορήσει στη χώρα μας το αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά». Η έκδοσή του ήταν ενταγμένη σε μια νέα αντίληψη για τη φύση και το περιβάλλον σε συνδυασμό με την εισαγωγή στην εκπαίδευση του σχολείου εργασίας, του σχολικού κήπου, της διδασκαλίας φυσιογνωστικών μαθημάτων, της επαφής των παιδιών με τη φύση μέσα από εκδρομές που πραγματοποιούνταν στο δάσος ή με τη διδασκαλία μαθημάτων στο ύπαιθρο. Στις μέρες μας, έναν αιώνα μετά, παρόμοιες καινοτόμες δράσεις κάνουν την εμφάνισή τους κι εφαρμόζονται πιλοτικά, όπως το Σχολείο του Δάσους (ForestSchool), ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες και στοχεύει κυρίως στην ψυχοκινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο δάσος.

  ΣΚΟΠΟΣ

  H συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του δάσους για την προστασία του εδάφους, του ευρύτερου περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, για τον κύκλο του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου, τη βιοποικιλότητα και τη σταθεροποίηση του κλίματος της Γης, καθώς και η αξιοποίησή του ως πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων που καλλιεργούν την πολλαπλή νοημοσύνη των μαθητών.

  ΣΤΟΧΟΙ

  Γνωστικοί : να γνωρίσουν και να διακρίνουν τους διάφορους τύπους δασών, να κατανοήσουν τις σχέσεις αλληλεπίδρασης των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που συνιστούν ένα δασικό οικοσύστημα, να αξιολογούν την πολύπλευρη και πολυπαραμετρική προσφορά και τις ωφέλειες του δάσους, να περιγράφουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τους κινδύνους που απειλούν την ισορροπία του

  Ψυχοκινητικοί : μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο να αναπτύξουν την πολλαπλή νοημοσύνη, να αξιοποιούν υλικά της φύσης για απλές κατασκευές και παιχνίδια, μέσα από την ομαδοσυνεργατικότητα να αξιοποιούν κριτικά τις πληροφορίες που συλλέγουν για τις περιβαλλοντικές, παραγωγικές και κοινωνικοπολιτιστικές λειτουργίες του δάσους αλλά και τους κινδύνους που το απειλούν.

  Συναισθηματικοί : Η καλλιέργεια των αξιών και η διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στην προστασία των δασών που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη συμμετοχή και ανάληψη δράσης για τη διεκδίκηση ανάληψης από το κράτος αλλά και από διάφορους φορείς μέτρων και πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίζουν την αειφορική διαχείρισή τους.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  BEEBOT σε ρόλο οινοπαραγωγού ...

  Ολοκληρώσαμε την θεματική του τρύγου με πολλές κατασκευές και τη «μελισσούλα» μας (επιδαπέδιο ρομποτάκι beebot) σε ρόλο οινοπαραγωγού…

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  .....ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ...

  Τρυγήσαμε το αμπέλι μας, πατήσαμε τα σταφύλια , βγάλαμε το μούστο και ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και μοστοκούλουρα!!!!
  Η εμπειρία ήταν μοναδική! Τα παιδιά παίρνοντας τον ρόλο του ζαχαροπλάστη και με την καθοδήγηση μας, έριξαν τα υλικά ώστε να φτιαχτεί η ζύμη, ζύμωσαν και έπλασαν τα δικά τους μουστοκούλουρα.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  "ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΎΓΟΥ"

  11 Οκτωβρίου 

  Τρύγος - Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών

  «Να ’ταν η θάλασσα κρασί
  και τα βουνά μεζέδες
  κι οι βάρκες κρασοπότηρα
  να πίνουν οι γλεντζέδες»…

  Το φθινόπωρο είναι η εποχή που ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών έχουν την τιμητική τους. Παλιά, οι εργάτες που μάζευαν τα σταφύλια τη μέρα, τραγουδούσαν και χόρευαν τη νύχτα. Οι γυναίκες χόρευαν, ενώ οι άνδρες πατούσαν τα σταφύλια. Αυτό συνέβαινε πριν από πολλά χρόνια.Το ανθρώπινο πόδι είναι αρκετά δυνατό, για να λιώσει τα φρούτα, όμως ταυτόχρονα είναι αρκετά μαλακό, ώστε να μην ανοίξει τους σπόρους του σταφυλιού.
  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φορέσαμε τα καπέλα μας, πήραμε τα καλάθια μας και πήγαμε στο δικό μας αμπέλι. Εκεί αναβιώσαμε τη διαδικασία του τρύγου και το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών…

  Διαβάστε περισσότερα
 • 02/03/2023 0 Σχόλια
  ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΟ TOPSPIN EPIRUS TENNIS CENTER

  Σήμερα 10 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το Topspin Epirus Tennis Center και γνωρίσαμε το άθλημα του τέννις.
  Πρόκειται για ένα φιλόξενο, απόλυτα ασφαλή και ελεγχόμενο περιβάλλον που διαθέτει πέντε σύγχρονα γήπεδα, 3 κλειστά και 2 ανοιχτά για όλες τις ηλικίες.
  Τα παιδιά με σύνθημα «Αθλούμαι - Χαράζω το μέλλον μου» μέσα από πληθώρα δραστηριοτήτων ήρθαν σε επαφή με το άθλημα της αντισφαίρισης και το διασκέδασαν πολύ.
  Ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα ετοιμάσατε για εμάς, για την θερμή υποδοχή και την όμορφη φιλοξενία!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  Η επαφή των παιδιών με τα ζώα - ένας δεσμός με πολλαπλά οφέλη.
  Σήμερα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων/Ioannina Therapeutic Riding Center και γνωρίσαμε από κοντά τα άλογα και το άθλημα της ιππασίας.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης "Τι μου λείπει;"

  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων

  «Τι μου λείπει;»

  Ο Μικρός Βασιλιάς των Λουλουδιών είναι μόνος.

  Του λείπει μια πριγκίπισσα…Σελίδα τη σελίδα, ένας κήπος ανθίζει.Ένα πολύχρωμο βιβλίο, με ιδιαίτερη εικαστική ματιά που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας.

  Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών” της Κβέτα Πατσοφσκά,(εκδόσεις καλειδοσκόπιο, 2006)  οι μαθητές είδαν τις φιγούρες του παραμυθιού να ζωντανεύουν και ακολούθησαν το βασιλιά στη διαδρομή του για την αναζήτηση της πριγκίπισσας. (Εικονική περιήγηση στην Πόλη των Ιωαννινων)

  Ευχαριστούμε την κα Αρετή Λαγού που με την αφήγηση της ταξιδέψαμε και εμείς μαζί με το βασιλιάς της ιστορίας στην όμορφη πόλη μας.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΦΑΡΜΑ

  «Η αγάπη δεν χαρακτηρίζεται με λέξεις
  και αυτό μας το έμαθαν τα ζώα»….
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των ζώων επισκεφτήκαμε φάρμες της περιοχής μας και γνωρίσαμε από κοντά τα οικόσιτα ζώα.
  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κο Γιώργο Κοσμά για την εξαιρετική φιλοξενία στο αγρόκτημα του!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

  Εκδρομή - πεζοπορία στο δάσος!
  Με συνοδοιπόρους τα συναισθήματά μας ανακαλύψαμε τα μονοπάτια και τα περάσματα στο δάσος. Μάθαμε πως να συμπεριφερόμαστε, ώστε να σεβόμαστε το περιβάλλον και να προστατευόμαστε από τυχόν κινδύνους. Οι αλλαγές της φύσης ήταν εντυπωσιακές και τα χρωματα του φθινοπώρου ένα όνειρο!!!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

  Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου- 9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμο
  Μια τέτοια ημέρα δεν θα μπορούσαμε να μην αγωνιστούμε και εμείς!
  Το πρόγραμμα μας περιείχε αγώνες ταχύτητας, μετ' εμποδίων, άλμα εις μήκος και πολλά κινητικά παιχνίδια….

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/10/2022 0 Σχόλια
  Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

  12 Σεπτεμβρίου
  Επίσημα σήμερα η έναρξη των σχολείων.
  Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά μια καλή, ευλογημένη και δημιουργική χρόνια!
  Υποσχόμαστε να περπατήσουμε μαζί τους σε γνώσεις και συναισθήματα με ζεστές, καθημερινές και ορθάνοιχτες αγκαλιές!
  Καλή μας χρονιά!

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/07/2022 0 Σχόλια
  Βράβευση στο Μέγαρο Μουσικής από την Πρόεδρο της δημοκρατίας!

  Στις 15 Σεπτέμβρη, φέτος, συμμετείχαμε στο Μαθητικό διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «1821-2021: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», με τη δημιουργία αφίσας από την τάξη των νηπίων, όπου και κερδίσαμε το 1ο βραβείο στην ηλικιακή μας ομάδα!  

  Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookies

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣCOOKIEΔΙΑΡΚΕΙΑ
google.com_ga
_gat
_gid
1P_JAR
APISID
DV
HSID
NID
SAPISID
SID
SIDCC
SSID
UULE
Τα cookies στατιστικής ανάλυσης βοηθούν τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να καταλάβουν πώς διαδρούν οι επισκέπτες με την ιστοσελίδας συλλέγοντας και αποστέλλοντας ανώνυμες πληροφορίες.